Clicky


ECB-vicepresident waarschuwt voor tijdelijke opleving inflatie

ECB-vicepresident waarschuwt voor tijdelijke opleving inflatie
13-11-2023 12:09 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

FRANKFURT - De inflatie in de eurozone zou in de komende maanden tijdelijk weer kunnen aantrekken. Daarvoor waarschuwde vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag in een toespraak tijdens de Frankfurt Euro Finance Week.

"We verwachten de komende maanden een tijdelijke toename van de inflatie, omdat de basiseffecten van de scherpe stijging van de energie- en voedselprijzen in het najaar van 2022 zullen wegvallen", verklaarde De Guindos. De Spaanse centrale bankier geeft daarmee aan dat het gunstige vergelijkingseffect van de inflatie ten opzichte van de hoge niveaus van vorig jaar langzaam verdwijnt. Wel denkt hij dat de afkoeling van de inflatie op de middellange termijn wordt voortgezet.

De inflatie in de eurozone is na een recordreeks van renteverhogingen door de ECB inmiddels flink afgenomen ten opzichte van het hoogtepunt van bijna 11 procent een jaar geleden. In oktober kwam de inflatie uit op 2,9 procent. Dat is het laagste niveau in twee jaar tijd, maar nog altijd hoger dan de doelstelling van 2 procent van de ECB. Verschillende ECB-bestuurders hebben al gewaarschuwd dat het laatste deel van de strijd om de inflatie weer op het gewenste niveau te krijgen "het moeilijkste" zal zijn.