Clicky


Europese Commissie vraagt Israël om 'substantiële' gevechtspauzes

Europese Commissie vraagt Israël om 'substantiële' gevechtspauzes
13-11-2023 13:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Israël moet "substantiële" pauzes inlassen in de strijd tegen Hamas in de Gazastrook, onderstreept de Europese Commissie. Israël zegt dat het geregeld ruimte maakt en tijd gunt voor de aanvoer van hulpgoederen en de evacuatie van burgers in Gaza, maar dat is de Eurocommissaris voor Rampenbestrijding niet genoeg.

Om hulpgoederen te kunnen uitdelen "moeten dringend humanitaire pauzes worden aangeduid en gerespecteerd", zei Eurocommissaris Janez Lenarcic bij aankomst voor overleg met de buitenlandministers van de EU-landen. Die onderbrekingen moeten volgens hem ook echt wat om het lijf hebben. Israël moet hulporganisaties er vooraf over inlichten, zodat zij klaarstaan. En de beschietingen moeten werkelijk stoppen zodat hulpverleners hun werk veilig kunnen doen. "Dit is tot dusver niet het geval geweest", aldus Lenarcic.

De Europese Unie werkt met medestanders aan een aanvoerroute voor hulp over de Middellandse Zee vanuit Cyprus. Maar dat stuit voorlopig op een "logistiek probleem", zegt Lenarcic. Gaza heeft de faciliteiten niet om schepen aan te laten meren en goederen en mensen uit- en in te laden.

Gruwelijke wissel

Nu de nood in Gaza door de aanhoudende Israëlische aanvallen steeds nijpender wordt, verhoogt de EU voorzichtig de druk op Israël. Het land moet de gevechtspauzes waar de 27 lidstaten al langer op aandringen "onmiddellijk" inlassen, stellen ze nu. Het geweld in de dichtbevolkte Palestijnse kuststrook "trekt een gruwelijke wissel op burgers en medisch personeel". Met het oog daarop "manen we Israël om uiterste terughoudendheid te betrachten", stellen de EU-landen in een verklaring die zondagavond uitging.

Tegelijkertijd stelt de EU, in navolging van Israël, dat Hamas ziekenhuizen en burgers als schild gebruikt. Hamas, die Israël sinds de bloedige verrassingsaanval van vorige maand uit Gaza wil verdrijven, ontkent dat.

Verschillende lidstaten

Het nieuwe, iets dringender pleidooi van de EU is opnieuw diplomatiek zwaarbevochten, liet EU-buitenlandchef Josep Borrell doorschemeren. De 27 lidstaten denken heel verschillend over het conflict tussen Israël en de Palestijnen en over wat Israël zich nu kan veroorloven om terug te slaan. Landen als Frankrijk, Spanje en Ierland blijven vragen om een staakt-het-vuren, maar andere zijn nog niet zover.

Borrell geeft buitenlandminister Hanke Bruins Slot en haar collega's vast voorzetten voor een duurzame oplossing van het conflict na de oorlog, kondigde hij aan. Ook al verhevigt de strijd nu voorlopig alleen maar.