Clicky


Actie tegen Zwarte Piet bij raadsvergadering gemeente Elburg

Actie tegen Zwarte Piet bij raadsvergadering gemeente Elburg
13-11-2023 20:34 | Binnenland | auteur ANP

ELBURG - [update 22:30 uur] Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion (XR) hebben tijdens de raadsvergadering in Elburg (Gelderland) geprotesteerd tegen Zwarte Piet. Ze verlieten na bijna twee uur de raadszaal nadat KOZP-oprichter Jerry Afriyie de aanwezigen had toegesproken over waarom Zwarte Piet bij sinterklaasvieringen moet verdwijnen.

Volgens de actiegroep houdt de gemeente vast aan het "racistische element in de viering" door zwarte pieten toe te laten. KOZP zei in een verklaring dat het protest in Elburg de aftrap is van meerdere acties bij gemeenten.

Kick Out Zwarte Piet vindt het "pijnlijk dat in dit herdenkingsjaar nog steeds gedemonstreerd moet worden tegen Zwarte Piet". De groep wijst daarmee op het Herdenkingsjaar Slavernijverleden dat afgelopen juli begon en tot 1 juli 2024 loopt.

In zijn toespraak zei Afriyie dat KOZP en XR naar Elburg zijn gekomen, omdat sommige inwoners van de gemeente aangaven dat "hier nog veel te doen is". De bewoners willen volgens de actiegroep af van Zwarte Piet. Ook zei Afriyie te hopen dat als hij weer naar Elburg komt hij geen intocht meemaakt die "discrimineert of schoffeert". "Vandaag mag je boos zijn maar geloof me, wat wij hebben gedaan zal Nederland beter maken", sloot Afriyie zijn toespraak in de raadszaal af.