Rode Kruis: opvang kinderen Gaza liever in Egypte dan Nederland
DEN HAAG - Het Rode Kruis is terughoudend over het voorstel van het kabinet om gewonde kinderen uit Gaza naar Nederland te halen. In het radioprogramma Met Het Oog op Morgen liet Carla Jonkers, hoofd Internationale Noodhulp van het Nederlandse Rode Kruis, maandagavond weten dat het "absoluut" de voorkeur heeft om de kinderen in Egypte op te vangen.
Demissionair zorgminister Ernst Kuipers zei eerder op de dag dat patiëntjes uit de Gazastrook naar Nederlandse ziekenhuizen kunnen komen als daar een verzoek voor komt. Dat zou dan via humanitaire corridors moeten gebeuren. Jonkers laat weten dat "zo'n verzoek er nog niet ligt", maar mocht dat er komen, dan is het Rode Kruis bereid om te helpen en ervoor te zorgen dat deze kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben.
"Mijn collega heeft afgelopen weekend een bezoek gebracht aan de Egyptische grens en hij geeft ook aan dat er in Egypte voldoende capaciteit is om gewonde kinderen op te vangen", legt Jonkers uit. Het Rode Kruis verkiest die oplossing boven een reis naar Nederland "omdat verzorgers dan ook met de kinderen mee kunnen reizen en er kunnen blijven". Bovendien is Egypte voor mensen uit de Gazastrook veel dichter bij, ook qua taal en cultuur, benadrukt Jonkers. "Het is allemaal veel gemakkelijker dan mensen veel verder weg verplegen."
Veel doden op straat
In het radioprogramma schetste Jonkers ook de huidige situatie in de Gazastrook. Ze spreekt, op basis van ooggetuigenverslagen van artsen in het gebied, van een "horrorscenario". "Waar we al weken voor waarschuwen is nu echt zo: ziekenhuizen zijn buiten bedrijf geraakt."
Jonkers noemt het er "echt verschrikkelijk". "Lichamen kunnen niet meer begraven worden omdat ziekenhuizen omsingeld zijn. Het is te gevaarlijk om naar buiten te gaan. Er liggen veel doden op straat. Artsen komen voor moeilijke keuzes te staan."
Grote tekorten
Er is volgens het hoofd Internationale Noodhulp een groot tekort aan basale levensbehoeften als water en voedsel. Maar het ontbreekt in ziekenhuizen ook aan bijvoorbeeld bloed dat nodig is voor operaties en verband voor patiënten met brandwonden. Er komen volgens Jonkers "heel veel" mensen met brandwonden binnen die door een gebrek aan middelen niet geholpen kunnen worden.
Vorige week werd bekend dat Nederland met een marineschip humanitaire hulp naar Gaza stuurt. De Zr. Ms. Holland vertrekt medio deze maand al en vaart in tien dagen tijd richting Cyprus, dat werkt aan een internationale zeecorridor voor humanitaire hulp aan Gaza. Het schip kan dan ook worden ingezet voor evacuaties.