Clicky


Door Hamas gegijzelde Israëlische soldaat Noa Marciano overleden

Door Hamas gegijzelde Israëlische soldaat Noa Marciano overleden
14-11-2023 12:43 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TEL AVIV - Het Israëlische leger bevestigt dat een door Hamas gegijzelde Israëlische soldaat is overleden. Het gaat om Noa Marciano. Het leger zei maandag dat Marciano inderdaad was gegijzeld, nadat Hamas beelden van de vrouw in gevangenschap had gedeeld.

De gewapende tak van Hamas deelde maandag een video waarin Marciano zichzelf identificeerde en een tekst van een briefje oplas. Ze riep Israël op te stoppen met de luchtaanvallen en zei dat ze vier dagen in Gaza werd vastgehouden. Ook werden foto's gedeeld waarop de vrouw dood leek. Wanneer de beelden zijn gemaakt, is niet duidelijk.

Een woordvoerder van Hamas zei dat de 19-jarige Israëlische is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger heeft niks gezegd over een doodsoorzaak.

Dodentallen

Volgens Israël heeft Hamas ongeveer 240 mensen gegijzeld toen het Israël op 7 oktober verraste met een enorm offensief. Sindsdien zijn vier mensen vrijgelaten en is één persoon, een militair, bevrijd door het Israëlische leger. Hamas heeft gezegd dat tientallen gijzelaars zijn omgekomen door Israëlische aanvallen.

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft 47 Israëlische militairen het leven gekost. De Israëlische overheid zegt in totaal ongeveer 1200 doden na de aanval van Hamas te hebben geteld. Volgens de Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zijn meer dan 11.200 doden gevallen.