Clicky


Israël verwerpt VN-resolutie over langere humanitaire pauzes

Israël verwerpt VN-resolutie over langere humanitaire pauzes
16-11-2023 00:12 | Buitenland | auteur ANP

NEW YORK - Israël verwerpt de resolutie die woensdag is aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarin wordt opgeroepen tot "verlengde humanitaire pauzes" in de gevechten in de Gazastrook, maar volgens Israël is daar geen ruimte voor zolang Hamas nog mensen gegijzeld houdt, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Volgens de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan staat de resolutie "los van de realiteit". Hij hekelt vooral het feit dat in de tekst Hamas niet expliciet wordt veroordeeld. "De strategie van Hamas is om opzettelijk de humanitaire situatie in de Gazastrook te verslechteren en het aantal Palestijnse slachtoffers te vergroten, om zo de VN en de Veiligheidsraad Israël te laten stoppen. Dit zal niet gebeuren. Israël zal doorgaan totdat Hamas is vernietigd en de gijzelaars vrij zijn."

De Verenigde Staten zijn ook niet blij dat de misdaden van Hamas onbenoemd blijven in de resolutie. "Er is geen excuus om deze terreurdaden niet te veroordelen", aldus de Amerikaanse ambassadeur Linda Thomas-Greenfield. De VS onthielden zich van stemming.

De resoluties van de Veiligheidsraad zijn bindend onder het internationale recht. Toch lijkt het er niet op dat Israël zich eraan zal houden. In het verleden heeft Israël ook bindende resoluties naast zich neergelegd. Maar dat de tekst is aangenomen betekent wel dat internationale druk op Israël toeneemt. Het is vooral belangrijk dat de Amerikanen, Israëls belangrijkste bondgenoten, de resolutie niet hebben gedwarsboomd met hun vetorecht.