Clicky


Omzet bouw ruim 6 procent hoger in derde kwartaal 2023

Omzet bouw ruim 6 procent hoger in derde kwartaal 2023
16-11-2023 09:22 | Financieel | auteur Redactie

DEN HAAG - De omzet in de bouw was het derde kwartaal 6,4 procent hoger dan een jaar eerder. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen nam met 27 procent af tot 11,2 duizend. Het aantal faillissementen was in het derde kwartaal hoger. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De binnenlandse afzetprijzen van de hout- en bouwmaterialenindustrie stegen met 7,6 procent, maar de omzet van deze industrie daalde met 6,9 procent. Een jaar eerder nam de omzet nog met ruim 15 procent toe.

In de burgerlijke- en utiliteitsbouw steeg de omzet met 2,5 procent. Sinds het vierde kwartaal van 2020 was de omzettoename in deze branche niet zo laag. De overige branches behaalden gemiddeld hogere omzetten. In de grond-, water- en wegenbouw (GWW) steeg de omzet met 8,2 procent. De hoogste omzetgroei dit kwartaal behaalden de gespecialiseerde bouwbedrijven met 9,1 procent. Alleen dakbouw en overige gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw bleven hier met een groei van 1,9 procent bij achter.

Kleine bouwbedrijven tot 10 werkzame personen zagen hun omzet gemiddeld met 6,8 procent stijgen. Middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werkzame personen behaalden een omzetgroei van 1,1 procent. Voor het eerst in twee jaar daalde de omzet van middelgrote B&U-bedrijven licht, met 0,2 procent. Bij de middelgrote GWW-bedrijven is de omzet met 4,9 procent opnieuw gedaald. Daarentegen behaalden de kleine GWW-bedrijven voor het derde kwartaal op rij de hoogste omzetstijging in de bouw, met een groei van 18,7 procent. Van de grote bedrijven vanaf 100 werkzame personen behaalden gespecialiseerde bouwbedrijven de hoogste omzetstijging met 14,5 procent.

Meer faillissementen

Het aantal faillissementen in de bouw bedroeg in het derde kwartaal 112. Een jaar eerder waren er 85 faillissementen. De stijging kwam voor het grootste deel voor rekening van de burgerlijke en utiliteitsbouw. Vergeleken met een jaar eerder steeg het aantal faillissementen in deze branche van 25 tot 49 faillissementen. De meeste faillissementen kwamen voor bij de gespecialiseerde bouw met 54 faillissementen, dat is gelijk aan vorig jaar. 

27 procent minder vergunde nieuwbouwwoningen

In het derde kwartaal van 2023 werden vergunningen afgegeven voor de bouw van 11,2 duizend nieuwe woningen, een afname van 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 is het ook een afname van 27 procent.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over nieuwbouw bouwvergunningen.

Bouwkosten voor woningen en bedrijfsgebouwen lager

De vergunde bouwkosten voor alle woningen bedroegen 2,7 miljard euro in het derde kwartaal van 2023. Dit is 24 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen daalden met 24 procent naar 2,2 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met 28 procent tot 515 miljoen euro.

Voor bedrijfsgebouwen waren de vergunde bouwkosten 1,4 miljard euro in het derde kwartaal, 23 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Vooral de bouwsom voor de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen daalde, met een afname van 31 procent tot 879 miljoen euro. Verbouw was goed voor 512 miljoen euro, 1 procent minder dan een jaar eerder.