Clicky


Netbeheerders willen lagere tarieven grootverbruikers in daluren

Netbeheerders willen lagere tarieven grootverbruikers in daluren
16-11-2023 12:25 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Bedrijven die veel elektriciteit gebruiken hoeven binnen enkele jaren mogelijk minder te betalen voor stroomgebruik tijdens rustige momenten op het stroomnet.

Brancheorganisatie Netbeheer Nederland heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd of TenneT als beheerder van het hoogspanningsnet in heel Nederland lagere tarieven mag vragen aan grootgebruikers tijdens dalmomenten. Die tarieven moeten volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie gaan gelden voor onder meer bedrijven in de industrie en voor grote fabrieken.

Momenteel raakt het stroomnet soms overbelast op momenten waarop veel elektriciteit wordt opgewekt en verbruikt, bijvoorbeeld aan het einde van de middag. Netbeheer Nederland wil dat grootverbruikers daarom flexibeler omgaan met energie en vaker stroom gebruiken op dalmomenten. De prijzen voor stroomgebruik buiten de dalmomenten blijven volgens de woordvoerder vergelijkbaar met nu. Bedrijven die elektriciteit gebruiken op rustige momenten krijgen met het voorstel korting. Hoe hoog die korting zal zijn, is nog niet bekend.

Als de ACM de plannen goedkeurt wil Netbeheer Nederland ze zo snel mogelijk invoeren, meldt de zegsman. De toezichthouder verwacht voor maart volgend jaar met een conceptbesluit te komen, waar verschillende partijen op kunnen reageren. Later komt de ACM met een definitief besluit.