Clicky


Overmars jaar geschorst voor grensoverschrijdend gedrag

Overmars jaar geschorst voor grensoverschrijdend gedrag
16-11-2023 14:10 | Sport | auteur ANP

HILVERSUM - Het Instituut Sportrechtspraak heeft voormalig technisch directeur van Ajax Marc Overmars voor twee jaar geschorst, waarvan één jaar voorwaardelijk. Het rechtsorgaan acht bewezen dat Overmars zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, blijkt uit de uitspraak van het ISR.

De schorsing betekent dat Overmars een jaar lang geen functies mag uitoefenen bij de KNVB of organisaties die aan de voetbalbond zijn verbonden. De proeftijd is twee jaar.

Overmars vertrok in februari van vorig jaar bij Ajax na verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijk personeel van de club uit Amsterdam. Zo zou de voormalig technisch directeur van Ajax ook foto's van zijn geslachtsdeel hebben verstuurd naar vrouwen.

Na zijn vertrek bij Ajax trad Overmars al snel in dienst bij de Belgische club Royal Antwerp FC, waar hij nu de technische leiding heeft. In die zin heeft de uitspraak geen direct gevolgen voor Overmars.

Ajax deed in februari 2020 een melding bij het ISR over het overtreden van het reglement Seksuele Intimidatie door de oud-international, die in zijn carrière voetbalde voor onder meer Ajax, Arsenal en FC Barcelona. Op 4 juli 2023 volgde een aangifte van de aanklager met het verwijt dat Overmars "naar meerdere personeelsleden seksueel getinte berichten, foto's en video's heeft gestuurd en verder is binnengedrongen in het privéleven van sporters dan noodzakelijk voor het gestelde doel."

De tuchtcommissie van het ISR publiceerde donderdag de uitspraak. Bij het bepalen van de straf heeft het instituut meegenomen dat de zaak veel publiciteit heeft gekregen en dat Overmars daardoor is beschadigd. "Anderzijds neemt de tuchtcommissie in aanmerking dat Overmars, zoals hij zelf ook heeft verklaard, zich gedurende langere tijd schuldig heeft gemaakt aan dit grensoverschrijdende gedrag en hij daarmee meerdere keren in strijd heeft gehandeld met het reglement Seksuele Intimidatie", stelt het ISR.

Van Overmars had als leidinggevende mogen worden verwacht dat hij zich bewust was geweest van zijn voorbeeldfunctie, valt verder te lezen in de uitspraak. "En dat hij zich van dergelijk gedrag had onthouden, ook wanneer hij meende dat het geschiedde op basis wederkerigheid en vrijwilligheid."

Overmars heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak.