Clicky


Binnenvaart kan niet over stuw Lith varen

Binnenvaart kan niet over stuw Lith varen
17-11-2023 16:39 | Stremmingen | auteur ANP

ROERMOND - De binnenvaart op de Maas kan voorlopig niet over de stuw bij Lith in Noord-Brabant varen. Schippers moeten de naastgelegen sluizen gebruiken. Dat komt doordat een van de schuiven van de stuw door een storing niet gebruikt kan worden. Rijkswaterstaat kan het euvel pas herstellen in het voorjaar, na de hoogwaterperiode.

De scheepvaart kan gewoonlijk over de stuw varen als de schuiven open staan. Door de storing functioneert een van de schuiven nu niet. Voor schippers kan het extra tijd kosten om de sluizen te gebruiken. Ze kunnen volgens Rijkswaterstaat wel gewoon blijven varen, ondanks het feit dat de waterstand in het deel van de Maas tussen Lith en Grave is verlaagd om de kapotte stuw te ontlasten.

De storing aan de stuw kan gevolgen hebben voor het rendement van de waterkrachtcentrale van Vattenfall, die vlak naast het complex in Lith staat. De energiebeheerder is vrijdagmiddag door Rijkswaterstaat op de hoogte gesteld.

Rijkswaterstaat regelt het waterpeil van de Maas vanaf Zuid-Limburg met een stelsel van stuwen. Die zorgen ervoor dat er ook bij lage waterstanden voldoende water in de rivier blijft staan voor de binnenvaart.