Clicky


EU-buitenlandchef Borrell benadrukt vriendschap met Palestijnen

EU-buitenlandchef Borrell benadrukt vriendschap met Palestijnen
17-11-2023 18:04 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

RAMALLAH - De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft in Ramallah, in het Palestijnse gebied op de Westelijke Jordaanoever, de premier ontmoet van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh.

"De Europese Unie is een vriend van de Palestijnse burgers", begon Borrell de gezamenlijke persconferentie na afloop van de ontmoeting.

Borrell en Shtayyeh benadrukten beiden nog eens dat een afkoppeling van Gaza van de rest van het Palestijnse gebied onacceptabel is. Nu er zo veel infrastructuur en huizen in Gaza zijn vernietigd en er zo veel burgers zijn omgekomen of gevlucht naar het zuidelijk deel van Gaza, lijkt een uittocht van de bevolking bijna onvermijdelijk. Dat mag niet de uitkomst zijn van de huidige oorlog tussen Israël en Hamas, zeiden beiden.

Hulpgeld

Shtayyeh wees op de inspanningen die de Palestijnse Autoriteit de afgelopen jaren heeft gedaan om ziekenhuizen en wegen te bouwen in Gaza met hulpgeld van de EU. "Laat die investeringen niet vervliegen in de wind", riep de Palestijnse leider Borrell op.

Borrell is op reis in het Midden-Oosten. Intussen werkt de buitenlandse dienst van de Europese Unie in Brussel aan plannen voor de periode na de oorlog tussen Israël en Hamas. Of zoals een woordvoerder van de Europese Commissie het vrijdag verwoordde: voor de periode "als Israël zijn operatie heeft beëindigd". Wat de EU betreft worden dan zowel de EU als de Arabische buurlanden nauwer bij de situatie betrokken.