Clicky


Israëlische ministers oneens met levering brandstof aan Gaza

Israëlische ministers oneens met levering brandstof aan Gaza
17-11-2023 18:33 | Buitenland | auteur ANP/DPA

TEL AVIV - Binnen de Israëlische regering is onenigheid ontstaan over het besluit om beperkt brandstofleveringen aan de Gazastrook toe te staan. Meerdere ministers zeggen ertegen te zijn. De beslissing is genomen door het zogeheten oorlogskabinet, dat is opgericht na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Minister Bezalel Smotrich van Financiën schrijft op berichtendienst X dat het besluit om dagelijks twee tankwagens met brandstof voor de Verenigde Naties toe te laten illegaal is. Hij roept op tot wijzigingen aan het oorlogskabinet. Volgens de minister moeten alle regeringspartijen in dit speciale kabinet worden vertegenwoordigd.

Het oorlogskabinet bestaat uit premier Benjamin Netanyahu, defensieminister Yoav Gallant, oppositielid Benny Gantz en nog twee leden zonder stemrecht. Veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir stelt dat het oorlogskabinet met de brandstofleveringen de vijand "humanitaire cadeaus" geeft.

Israël heeft na het uitbreken van de oorlog op 7 oktober leveringen van onder meer stroom en brandstof aan Gaza stopgezet. Hulpgoederen kunnen alleen in beperkte hoeveelheid via Egypte het Palestijnse gebied in. Tot dusver is maar een kleine hoeveelheid brandstof geleverd, voor vrachtwagens van de VN die humanitaire hulp vervoeren. Israël vreest dat geleverde brandstof door Hamas zal worden gebruikt voor nieuwe aanvallen.