Clicky


Erdogan over Israël: doden van kinderen staat niet in Thora

Erdogan over Israël: doden van kinderen staat niet in Thora
18-11-2023 00:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

BERLIJN - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op bezoek in Duitsland de beschuldigingen verworpen dat zijn kritiek op Israël antisemitisch zou zijn.

Erdogan zegt een "leider in de strijd tegen antisemitisme" te zijn, maar stelt tegelijkertijd dat Israël zich niet aan de joodse leer houdt. "Het beschieten van ziekenhuizen of het doden van kinderen bestaat niet in de Thora, dat kun je niet doen."

Volgens de Turkse president moet er in het Midden-Oosten geen onderscheid gemaakt worden tussen joden, christenen en moslims. Dat zei hij op een persconferentie in Berlijn met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Die benadrukte dat Israëls recht op zelfverdediging niet in twijfel moet worden getrokken na de grote aanval van Hamas op 7 oktober.

Volgens Erdogan komt de Duitse steun voor Israël voort uit de geschiedenis van de Holocaust. "De Israëlisch-Palestijnse oorlog zou niet moeten worden bekeken vanuit de psychologie van schuldgevoel. Ik spreek vrijelijk omdat wij Israël niets verschuldigd zijn." Erdogan heeft Israël afgelopen week een "terreurstaat" genoemd. Scholz noemde die aantijging "absurd".