Clicky


Von der Leyen doelwit in campagne van Hongaarse regeringspartij

Von der Leyen doelwit in campagne van Hongaarse regeringspartij
20-11-2023 12:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

BOEDAPEST - [update 14:08 uur] De Hongaarse regeringspartij Fidesz heeft reclameborden laten plaatsen waarop Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen als een vijand wordt afgeschilderd. Ze staat afgebeeld met een zoon van de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros met de tekst: "Laten we niet naar hun pijpen dansen".

Het is voor het eerst dat Von der Leyen persoonlijk een doelwit is in een campagne van Fidesz. De borden verschenen in de nacht van zondag op maandag en maken deel uit van de partijcampagne in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen in juni.

Sommige critici beschuldigen Fidesz van antisemitisme omdat de Joodse Alexander Soros, die de controle over zijn vaders imperium krijgt, een centrale rol zou spelen in de propaganda van Fidesz. De rechts-populistische partij ontkent dat er sprake is antisemitisme.

De partij van premier Viktor Orbán plaatste in 2019 vergelijkbare reclameborden van Von der Leyens voorganger Jean-Claude Juncker met George Soros zelf. Die reclameborden werden verwijderd nadat de fractie waartoe Fidesz in het Europese parlement behoorde met schorsing dreigde. De partij verliet de EVP-fractie twee jaar later.

Brussel heeft EU-tegoeden voor Hongarije bevroren om het beleid van de regeringspartij. De regering in Boedapest probeert die miljarden euro's alsnog te krijgen, maar vooralsnog zonder succes. Orbán zei zaterdag dat zijn land "nee moet zeggen tegen het huidige Europa-model dat is gebouwd in Brussel".

De campagne laat Von der Leyen koud, laat haar woordvoerder weten. "Ik heb ze laten zien en ze vertrok geen spier", zegt hij over de affiches. "Het is niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst. We hebben meer te doen."

De regering in Boedapest legt burgers ook een vragenlijst voor over het EU-beleid. Dat bevat "volstrekt onware" stellingen, aldus Von der Leyens woordvoerder. De commissie gaat daar volgens hem echter niet op reageren, want "wij geloven in de intelligentie van de Hongaren".

Of de campagne ook antisemitisch van aard is, wil de woordvoerder niet voor zijn rekening nemen. Antisemitisme is in de EU volstrekt onacceptabel, onderstreept hij wel. Von der Leyen heeft volgens haar woordvoerder overigens geen enkele relatie met Soros.