Clicky


EU staat staatssteun voor hoge energieprijzen langer toe

EU staat staatssteun voor hoge energieprijzen langer toe
20-11-2023 16:37 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - Een aantal versoepelingen in de regels voor staatssteun om Europese bedrijven door de energiecrisis te helpen blijft een halfjaar langer van kracht. Daardoor kunnen EU-landen hun "vangnet" de komende winter nog in stand houden, zegt de Europese Commissie. De crisis mag dan zijn geluwd, door de oorlog tussen Israël en Hamas en de blijvende spanningen met Rusland kan het zomaar nog nijpend worden.

De Europese Commissie, die over de vrije markt waakt en oneerlijke overheidssteun bestrijdt, versoepelde de regels al vlak na de Russische invasie in Oekraïne. Toen de torenhoge energieprijzen maar niet wilden dalen, werd het milde regime nog verder verruimd en verlengd.

Een deel van de versoepelingen zou eind dit jaar aflopen, maar blijft nu tot de zomer van 2024 gelden. De EU-lidstaten hebben daardoor ook meer tijd om na de winter maatregelen te nemen om het voortaan zonder soepeler staatssteunregels te kunnen stellen, zegt de commissie.

De Russische oorlog tegen Oekraïne en de daaropvolgende EU-sancties en Russische vergeldingsmaatregelen raakten sommige Europese bedrijven hard, memoreert de commissie. Ondernemingen verloren klandizie of leveranciers en kampten met onbetaalbare rekeningen voor energie en grondstoffen.