Clicky


Noord-Korea: Amerikaanse basis op Guam gefotografeerd met satelliet

Noord-Korea: Amerikaanse basis op Guam gefotografeerd met satelliet
22-11-2023 10:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

PYONGYANG - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft volgens de staatsmedia in het land satellietbeelden bekeken van een Amerikaanse luchtmachtbasis op Guam. De beelden komen van de kunstmaan die kort daarvoor in een baan rond de aarde werd gebracht, tot irritatie van onder meer de Verenigde Staten.

China heeft opgeroepen tot terughoudendheid na de lancering. "Alle betrokken partijen moeten kalm en terughoudend blijven, de kern van het probleem onder ogen komen, blijven werken richting politieke overeenstemming en meer doen om spanningen te helpen verminderen", aldus woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Mao Ning.

De raketlancering was voor Zuid-Korea aanleiding om een militaire overeenkomst met het noorden uit 2018 op te schorten. Het land gaat naar eigen zeggen weer meer surveillances uitvoeren langs de grens. De VS vinden dat de lancering in strijd is met sancties van de Verenigde Naties.

Noord-Korea vindt dat het recht heeft om satellieten in een baan rond de aarde brengen met raketten, en heeft ook al aangekondigd dat er "op korte termijn" meer spionagematerieel de ruimte in gaat.