Clicky


Buitenlandse media: Nederlandse verkiezingen complex en spannend

Buitenlandse media: Nederlandse verkiezingen complex en spannend
22-11-2023 13:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Terwijl Nederlandse kiezers naar de stembus gaan, doen internationale media hun best om de ingewikkelde verkiezingen uit te leggen. Er is een nieuwe generatie politici opgestaan, schrijven de persbureaus, kranten en nieuwswebsites. Ze doen hun best om uit te leggen welke gevolgen dat heeft voor het versnipperde en op momenten verhitte politieke landschap in Nederland.

The New York Times zoomt in op NSC-oprichter Pieter Omtzigt, de "belangrijkste protagonist" tijdens deze verkiezingscampagne. Zijn opkomst als stemmentrekker is gezien zijn gematigde standpunten "ongebruikelijk", vindt de Amerikaanse krant. De Britse krant The Guardian zegt dat in stemlokalen "van het Anne Frank Huis tot de Nederlandse Cariben" kiezers na vier regeringen-Rutte het land op een andere koers kunnen zetten.

De Arabische nieuwszender Al Jazeera merkt op dat de veiligheidssituatie van Nederlandse politici zorgelijk is en sprak daarover met demissionair vicepremier Sigrid Kaag. Verder spreekt de zender over de nalatenschap van Mark Rutte, zijn opvolger Dilan Yeşilgöz ("een voormalige vluchteling") en de anti-immigratiestandpunten van de PVV. Het Spaanse El País verwijst ook naar de twee aanvallen op Thierry Baudet.

'Een eeuwigheid'

Dat Geert Wilders het in de peilingen weer goed lijkt te doen, valt internationaal vaker op. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine spreekt van een "verrassende opkomst". Het Franse dagblad Le Monde zegt dat de uitkomst van de verkiezingen bovenal onzeker is, vooral door het grote aantal zwevende kiezers. "Er kunnen ons nog veel meer verrassingen te wachten staan."

In veel landen kan de grootste partij op een absolute meerderheid rekenen. Dat daar in Nederland meestal (veel) meer partijen voor nodig zijn, betekent dat het lang kan duren voor er een regering is gevormd, merken de meeste artikelen op. Het internationale persbureau AFP licht het hele proces rond verkenners, informateurs en formateurs uitgebreid toe. Hoe lang de formatie gaat duren? "Een eeuwigheid."