Clicky


Poetin: moeten nadenken over stoppen tragedie in Oekraïne

Poetin: moeten nadenken over stoppen tragedie in Oekraïne
22-11-2023 16:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin vindt het nodig om na te denken over hoe "de tragedie" van de oorlog in Oekraïne kan worden gestopt. Hij sprak vanuit Moskou voor het eerst sinds de Russische inval op een bijeenkomst met andere leiders van de G20-landen.

Poetin zei tijdens de digitale vergadering dat sommige leiders in hun toespraken verklaarden geschokt te zijn door de aanhoudende "agressie" van Rusland in Oekraïne. "Ja, natuurlijk zijn militaire acties altijd een tragedie. En natuurlijk moeten we nadenken over hoe we deze tragedie kunnen stoppen." Ook verklaarde hij dat Rusland nooit vredesgesprekken met Oekraïne heeft geweigerd.

Kyiv wil blijven strijden totdat alle bezette gebieden zijn heroverd en alle Russische militairen zijn vertrokken. Russische militairen veroverden delen van het buurland, nadat Poetin het leger in februari 2022 Oekraïne binnen liet vallen. De oorlog bracht de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog op gang en heeft volgens de Verenigde Naties meer dan 10.000 burgers het leven gekost.

Gazastrook

Poetin had het tijdens de bijeenkomst verder over een "oorlog", terwijl Rusland nog altijd formeel van een "speciale militaire operatie" spreekt. "Ik begrijp dat deze oorlog en de dood van mensen alleen maar kunnen choqueren", zei de president. Ook liet hij zich uit over het opgelaaide conflict tussen Hamas en Israël. Poetin vroeg de andere leiders of zij niet ook geschokt waren door de vele burgerdoden in de Gazastrook.

Poetin stuurde in 2022 en 2023 zijn buitenlandminister Sergej Lavrov in zijn plaats naar G20-bijeenkomsten. Hij sprak de andere G20-leiders in 2020 en 2021 wel toe, maar dat deed hij vanuit Moskou. De laatste keer dat Poetin naar een top van de G20-landen ging, was in 2019. Toen werd de bijeenkomst gehouden in de Japanse stad Osaka.