Clicky


Vijf cargopartners die zich zullen vestigen in nieuwe gebouwen Brucargo Centraal op Brussels Airport zijn bekend

Vijf cargopartners die zich zullen vestigen in nieuwe gebouwen Brucargo Centraal op Brussels Airport zijn bekend
22-11-2023 17:43 | Buitenland | auteur Redactie

ZAVENTEM - Een jaar na de start van de werken voor de herontwikkeling van de zone Brucargo Centraal, zijn de vijf bedrijven die hun intrek gaan nemen in de toekomstige magazijnen en kantoren bekend. Brucargo Centraal is het centraal gelegen deel van de cargozone op Brussels Airport en omvat 83.500 m². Er komen nieuwe cargogebouwen in deze zone waarbij modernisering, innovatie en duurzaamheid centraal staan. Nippon Express, Deny Cargo, Hazgo, EV Cargo en DSV, partners die reeds actief zijn op Brussels Airport maar hun activiteiten verder willen uitbreiden, zullen er in 2025 hun intrek nemen.  

De herontwikkeling van de zone Brucargo Centraal, centraal gelegen in de cargozone op Brussels Airport, is iets meer dan een jaar geleden van start gegaan. Na de afbraak van de verouderde gebouwen, waarvan de meesten al een paar jaar leeg stonden, en wegenwerken, starten nu de eigenlijke bouwwerken met de plaatsing van de eerste funderingspalen voor de nieuwe gebouwen. In totaal wordt er 70 miljoen euro geïnvesteerd in de herontwikkeling van deze zone van 83.500 m², die zich in het hart van de cargo-activiteiten bevindt. Bij de realisatie van de nieuwe gebouwen staan modernisering, innovatie en duurzaamheid centraal.  

Concreet zullen er tegen 2025 drie nieuwe ultramoderne magazijnen gebouwd worden, met een totale magazijnoppervlakte van 34.200 m², aangrenzende kantoorgebouwen en een personeelsparking. Dit project wordt gerealiseerd in lijn met de duurzame ontwikkelingsstrategie van Brussels Airport die streeft naar netto nul CO2-uitstoot, met een BREEAM-Excellent certificering. Het gebruik van de ruimte wordt geoptimaliseerd met een toename van de opslagcapaciteit met 30 procent en een toename van de groene zones met 20 procent. De herontwikkeling creëert ook meer ruimte en efficiëntie voor voetgangers en fietsers, en een aangenamere werkomgeving. Daarnaast komt er ook de nodige laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. De vijf toekomstige gebruikers van deze nieuwe gebouwen in Brucargo Centraal zijn nu bekend. 

“Ik ben heel blij dat we deze belangrijke mijlpaal in de herontwikkeling van Brucargo Centraal hebben bereikt, met de plaatsing van de eerste funderingspalen en de bekendmaking van de vijf partners die zich hier zullen vestigen”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. 

“De herontwikkeling van Brucargo Centraal startte ongeveer een jaar geleden. Door de herontwikkeling van deze belangrijke zone creëert Brussels Airport bijkomende vastgoedcapaciteit op het vlak van vracht en logistiek om zo tegemoet te komen aan de marktvraag en de zone verder te optimaliseren. We zijn verheugd dat DSV, Deny Cargo, Hazgo, EV Cargo en Nippon Express hun intrek zullen nemen in deze toekomstige gebouwen. Dit zijn partners van Brussels Airport, en sommigen zijn dat al heel lang, die hun activiteiten verder willen uitbouwen en vooral ook willen genieten van een state-of-the-art infrastructuur.” 

Nippon Express is als vooraanstaand bedrijf in de logistieke sector wereldwijd actief en vormt een cruciale schakel voor de handel tussen de Europese Unie en Japan. Met een uitgebreid gamma aan globale logistieke diensten voor tal van sectoren heeft het bedrijf doorheen de jaren een sterke aanwezigheid op Brucargo opgebouwd. De toekomstige verhuis naar Brucargo Centraal toont Nippon Express’ ambitie en toewijding om verder te groeien, met een focus op de gezondheidssector en om actief bij te dragen aan het ecosysteem voor de gezondheidszorg op Brucargo. Het bedrijf zet volop in op duurzaamheid door de verbeterde duurzaamheidselementen van het gebouw van 10.000 m² volledig te integreren in de eigen omgevingsstrategie.  

Hazgo is een centrale speler op vlak van afhandeling van gevaarlijke goederen en farmaceutische producten. Als onpartijdige dienstverlener is het bedrijf een essentieel onderdeel van Brucargo’s ecosysteem, met een ongeëvenaarde knowhow van farmaceutische verpakkingen en oplossingen met droogijs. De verhuis naar hun nieuwe faciliteit met een oppervlakte van 2.000 m² bereidt het bedrijf voor op toekomstige groei. Hazgo zal zijn ecologische voetafdruk verkleinen en een nog betere service kunnen bieden aan bedrijven die gespecialiseerde expertise nodig hebben in de logistiek van gevaarlijke goederen, en ook de farmaceutische en de life sciences sector. 

Ook Deny Cargo zal een deel van de nieuwe infrastructuur op Brucargo Centraal in gebruik nemen. Deny Cargo is een gerenommeerd privébedrijf dat gespecialiseerd is in goederenvervoer en is al sinds midden jaren tachtig aanwezig in de cargozone, het bedrijf is dus één van de pioniers op Brussels Airport. Deny Cargo richt zich op specifieke marktsegmenten zoals bederfbare goederen, levende dieren en gevaarlijke materialen, wat perfect aansluit bij de strategie van Brussels Airport. Met deze nieuwe faciliteiten kan Deny Cargo haar opslagruimte vergroten naar een oppervlakte van 2.500 m² (inclusief opslagruimte voor gevaarlijke goederen en gekoelde producten) en haar activiteiten vanop Brucargo blijven ontwikkelen. 

EV Cargo, het bedrijf dat Fast Forward Freight in 2022 overnam, is een toonaangevend logistiek bedrijf dat wereldwijd actief is. Met een sterke aanwezigheid op verschillende luchthavens, waaronder Brussels Airport, is EV Cargo gespecialiseerd in het leveren van uitgebreide forwardingdiensten en complete supply chain-oplossingen. Het bedrijf heeft zich gepositioneerd in een nichemarkt door diensten aan te bieden voor inflight materialen, vliegtuigonderdelen, enz. Dankzij haar wereldwijde aanwezigheid profiteert EV Cargo bovendien van wereldwijde contracten om handel naar Brussel te halen. EV Cargo is al vele jaren actief op Brussels Airport en de verhuis naar Brucargo Centraal bevestigt haar solide groeiplannen.  

DSV, één van de wereldwijde logistieke marktleiders, heeft zijn activiteiten op Brucargo de voorbije jaren verder uitgebreid. DSV Air & Sea Belgium biedt, met zijn wereldwijde aanwezigheid en uitgebreide ervaring in de lucht- en scheepvaart, een complete waaier aan diensten in de luchtvrachtsector, waaronder transport, douaneafhandeling en opslag vanuit hun vestiging op Brucargo. In de sectoren waar DSV Air & Sea Belgium actief is, ligt er een duidelijke focus op de ontwikkeling van oplossingen voor de gezondheidssector, algemene vracht en het gespecialiseerde vervoer van bederfbare goederen.

Tegelijkertijd wordt DSV ondersteund door een wereldwijd netwerk op alle handelsroutes en meerdere verticals. Daarom heeft DSV Air & Sea Belgium besloten om te investeren in de toekomst en hun aanwezigheid op Brucargo West verder te versterken met hun toekomstige intrek in een ultramodern gebouw van 12.000 m². De aanwezigheid van DSV Air & Sea op Brussels Airport is belangrijk omwille van de trafiek en volumes die ze genereren vanuit hun lokaal en globaal netwerk.  

Na de realisatie van verschillende bouwprojecten in de cargozone in de afgelopen jaren, gaan de ontwikkelingen volop door om aan de groeiende vraag naar capaciteit te voldoen.