Clicky


Turkse media zien islamofobe anti-Turkse winnaar verkiezingen

Turkse media zien islamofobe anti-Turkse winnaar verkiezingen
23-11-2023 13:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

ISTANBUL/ANKARA/RABAT - De verkiezingswinst van PVV-leider Geert Wilders roept in Turkse media veel nare herinneringen op. Nederland stemt voor "een vijand van de islam" die veelvuldig minachtend over Turkije en de Turken heeft gesproken, is bij verschillende media te lezen.

Media verwijzen met talrijke voorbeelden en zelfs een filmpje van een toespraak van Wilders naar het in hun ogen duistere verleden van hem. Wilders' stemadvies "Degenen die op Erdogan stemmen zouden terug moeten gaan naar hun land" wordt aangehaald. Ook toont een nieuwssite een video waarop Wilders ooit de Turken in het Engels kort maar krachtig heeft toegesproken: "Ik heb een boodschap voor de Turken, jullie zijn geen Europeanen en jullie zullen het nooit worden".

Wilders' eerdere berichten in sociale media waarin bijvoorbeeld president Erdogan als terrorist of islamofascist wordt uitgemaakt, zijn van stal gehaald. Ook zijn standpunt dat Turken niet zonder visum naar de EU zouden mogen reizen wordt gememoreerd.

Klacht

Erdogan was in 2020 zo boos dat hij voor terrorist werd uitgemaakt, dat hij zelf in Ankara een klacht indiende tegen Wilders wegens belediging van het staatshoofd. Het leidde tot een diplomatieke crisis tussen Ankara en Den Haag. En tot meer kritiek van de PVV-leider op Turkije.

De retoriek van Wilders tegen illegale immigratie en tegen de islam is ook de Frans-Marokkaanse nieuwssite le360.ma niet ontgaan. De site herinnert aan de verkiezingsbijeenkomst in 2014 waar Wilders de aanwezigen de vraag stelde of ze meer of minder Marokkanen wilden. Met een enorme rel en gerechtelijke vervolging van Wilders als gevolg.

De Marokkaanse nieuwssite Médias24 stelt vast dat Wilders na zijn overwinning van woensdag zich zeer verzoenend heeft geuit, maar noemt hem in de kop toch anti-Marokkaans. Het medium verwijst naar het PVV-partijprogramma dat zich onder meer tegen islamitische scholen, de Koran en moskeeën uitlaat.