Clicky


Europese Commissie: geen aanleiding om te vrezen voor nexit

Europese Commissie: geen aanleiding om te vrezen voor nexit
23-11-2023 13:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - [update 17:45 uur] De Europese Commissie ziet ook na de verkiezingsoverwinning van de PVV geen reden om te twijfelen of Nederland wel deel blijft uitmaken van de Europese Unie. "We blijven rekenen op de sterke deelname van Nederland in de EU", zegt een woordvoerder.

De PVV, die veruit de grootste partij wordt in de Tweede Kamer en mogelijk de premier gaat leveren, pleit voor een nexit. Maar de commissie denkt niet dat de verkiezingen "op enige wijze twijfel zaaien over het EU-lidmaatschap van welk land dan ook".

Nederland is een van de oprichters van de EU, brengt de commissiewoordvoerder in herinnering. Het is volgens hem een "heel sterke lidstaat". Op de verkiezingsuitslag wil hij verder niet ingaan om zich niet in de binnenlandse politiek te mengen.

Het wordt er niet makkelijker op als Nederland voortaan in Brussel vertegenwoordigd wordt door premier Wilders, erkennen EU-bronnen. Maar ze maken zich niet al te veel zorgen. Een hoge EU-bron wijst erop dat de schrik voor Wilders' Italiaanse geestverwant Georgia Meloni vorig jaar ook groot was, maar dat die al gauw verdampte. Meloni matigde als premier haar eurosceptische opvattingen en steunde bijvoorbeeld de hulp aan Oekraïne tegen Rusland. Hij relativeert ook. Soms is het ene land eurosceptisch, dan weer een ander. De andere EU-landen maakten zich lange tijd zorgen over Polen. Maar daar is de trend nu andersom na de verkiezingswinst voor de partij van oud-EU-raadsvoorzitter Donald Tusk.

Meer zorgen maakt de EU-bron zich over het feit dat er waarschijnlijk weer een instabiele coalitieregering komt in Nederland. Zulke regeringen lijken een trend te worden, ook in andere EU-landen. Ministers van deze regeringen komen naar Brussel om te overleggen met collega's uit de andere landen, maar kunnen dan "moeilijk positie innemen". Terug in het thuisland wordt het resultaat van het Brusselse overleg dan bovendien vaak opnieuw ter discussie gesteld. Het 'schip' van de EU voer volgens de bron de afgelopen jaren in volle vaart, maar valt straks mogelijk stil.

Ook de groenen in het Europees Parlement zien een tendens in Europa van regeringen die bestaan uit moeizame combinaties. "Het feit dat Conservatieven en Liberalen de deur hebben geopend voor uiterst rechtse partijen, heeft geleid tot de groei van anti-democratische krachten in heel Europa, en heeft het voor Wilders mogelijk gemaakt om stemmen te verzamelen van de VVD en kleinere Nederlandse rechtse partijen."