Clicky


Dronken vrachtwagenchauffeur zorgt voor tonnen brandschade, straf: 725 euro boete

Dronken vrachtwagenchauffeur zorgt voor tonnen brandschade, straf: 725 euro boete
23-11-2023 14:05 | Buitenland | auteur Redactie

BASEL - Het Zwitserse Openbaar Ministerie heeft een vrachtwagenchauffeur veroordeeld tot een strafbaar feit wegens het door nalatigheid veroorzaken van brand. In augustus 2022 bereidde de man zijn avondeten in de cabine van zijn vrachtwagen met een gaskooktoestel bij het snelwegtankstation “Autogrill” in het Zwitserse Pratteln. Na het eten van de maaltijd viel de zwaar dronken man in slaap zonder eerst het gasstel uit te zetten.

Deze onzorgvuldigheid veroorzaakte een forse brand op de bekende rustplaats van de snelweg A2. Toen de hulpdiensten arriveerden, stonden twee vrachtwagens al volledig in brand, zo meldde de kantonpolitie destijds.

De brandweer was in groten getale ter plaatse en had de brand snel onder controle en uiteindelijk blussen. Tijdens de bluswerkzaamheden ontstonden er flinke files, de A2, richting Bern/Luzern, moest enkele uren volledig afgesloten worden. Door de brand zijn meerdere vrachtwagens verwoest of beschadigd. Er was een materiële schade van omgerekend ruim 622.000 euro.

Zoals uit het onderzoek van de officier van justitie is gebleken, was de vrachtwagenchauffeur in de cabine van zijn vrachtwagen bij het snelwegtankstation "Autogrill" in Pratteln het avondeten aan het bereiden. De man gebruikte hiervoor een gasfles. Na het eten viel de zwaar dronken man in slaap en vergat de gasfles uit te zetten.

Door deze nalatige onzorgvuldigheid van de verdachte vatte de cabine van het voertuig vlam. De brand verspreidde zich razendsnel naar het gehele voertuig en verspreidde zich naar diverse andere voertuigen in de directe omgeving.

Het Openbaar Ministerie van Basel-Landschaft heeft het onderzoek tegen de 51-jarige man afgerond en hem veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van ruim 3.100 euro wegens het door nalatigheid veroorzaken van brand. Hij kreeg een onvoorwaardelijke boete opgelegd van omgerekend 725 euro.