Clicky


Vakbond roept dc-personeel Amazon om te staken tijdens Black Friday

Vakbond roept dc-personeel Amazon om te staken tijdens Black Friday
23-11-2023 20:47 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BERLIJN - Een grote vakbond heeft personeel van vijf Duitse distributiecentra van Amazon opgeroepen om te staken tijdens Black Friday. Die koopjesdag is voor webshops als Amazon vaak een van de drukste dagen van het jaar. Met de acties wil de vakbond zijn eisen voor meer vaste banen en een zekerder inkomen voor werknemers kracht bijzetten

Personeel in Amazon-vestigingen in Koblenz, Leipzig, Rheinberg, Dortmund en Bad Hersfeld leggen het werk neer, meldt vakbond Verdi. Dit doet de bond naar eigen zeggen "om te verduidelijken wie die omzet mogelijk maakt en wie nog altijd op het begin van salarisonderhandelingen wacht".

Verdi voert sinds 2013 actie bij Amazon om een collectieve arbeidsovereenkomst. Alleen zo'n door de werkgever erkend akkoord zou werknemers beschermen tegen willekeur. Nu vreest Verdi dat Amazon eerdere afspraken over loonsverhogingen en beter arbobeleid zonder problemen weer kan intrekken.

Andere landen

Amazon noemt de arbeidsvoorwaarden en lonen juist "excellent". "Het is niet voor niets dat de helft van onze collega's al meer dan vijf jaar bij ons werken", stelt een woordvoerder van het bedrijf.

Ook in andere landen voert personeel van het Amerikaanse techbedrijf acties. Zo heeft de vakbond Teamsters een staking aangekondigd in Palmdale in Californië. In Noord-Italië valt een werkonderbreking bij Amazon in de provincie Piacenza samen met een algehele staking in de noordelijke regio's.

Nederland

In een aantal andere landen, waaronder Nederland, staan protesten tegen Amazon op de planning. Ze staan aangekondigd op de website Make Amazon Pay Day, die is opgezet door vakbonden en mensenrechten- en milieuorganisaties uit ruim twintig landen.

Black Friday is een uit de Verenigde Staten overgewaaid fenomeen en slaat op de dag na de feestdag Thanksgiving. Veel winkeliers stunten dan met hun prijzen om nog zoveel mogelijk te verdienen.