Clicky


Acteur en regisseur Helmert Woudenberg (78) plotseling overleden

Acteur en regisseur Helmert Woudenberg (78) plotseling overleden
24-11-2023 00:00 | Showbizz | auteur ANP

AMSTERDAM - Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is donderdag plotseling overleden. Dat heeft zijn zoon aan het ANP laten weten. Woudenberg (78) zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind. Hij overleed aan een hartaanval.

Woudenberg werd op 15 februari 1945 geboren in het Duitse dorp Elspe. Hij was de kleinzoon van NSB-leider Hendrik Jan Woudenberg en de zoon van Jan Woudenberg, die diende bij een Nederlandse eenheid van de Waffen-SS en sneuvelde kort voor zijn geboorte in Polen. Over deze achtergrond speelde hij in 2004 een voorstelling van zijn jeugdvriend Ischa Meijer, die als kind het kamp Bergen-Belsen overleefde.

Na zijn eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool in 1968 was Woudenberg verbonden aan Toneelgroep Centrum. In 1970 was hij een van de oprichters van Het Werkteater, een vernieuwend theater- en filmcollectief.

Woudenberg werd bekend door zijn rollen in Blue Movie (1971) en Max Havelaar (1976), maar speelde in vele theatervoorstellingen, tv-series en films. Zo had hij een rol in de films Doctor Vlimmen en Amsterdamned, in de tv-series We zijn weer thuis van Wim T. Schippers, Flikken Maastricht, Baantjer en Divorce. Ook onderwees hij een door hemzelf ontwikkelde acteermethode op zijn eigen theateropleiding Studio 5.