Clicky


PVV draagt eigen senator Gom van Strien voor als verkenner

PVV draagt eigen senator Gom van Strien voor als verkenner
24-11-2023 11:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het Eerste Kamerlid Gom van Strien van de PVV wordt de nieuwe verkenner. Bijna alle fractieleiders hebben ingestemd met deze voordracht van de PVV. Alleen DENK-voorman Stephan van Baarle heeft tegengestemd. Dat heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp bekendgemaakt na een gesprek met de lijsttrekkers.

Van Strien heeft als verkenner de taak om te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden er zijn. Het ligt voor de hand dat hij vooral gaat verkennen welke partijen openstaan voor een samenwerking met de PVV, al dan niet als gedoogpartner. De partij van Geert Wilders heeft bij de verkiezingen woensdag een overtuigende overwinning geboekt. Op basis van de voorlopige uitslag kan hij rekenen op 37 zetels, een ruime verdubbeling.

Het zal moeilijk worden om een meerderheid te vinden, omdat veel partijen niet enthousiast zijn over een samenwerking met de PVV. VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft vrijdagochtend gezegd dat ze alleen als gedoogpartner wil meewerken aan een eventueel kabinet dat geleid wordt door Wilders.

De keuze voor een Eerste Kamerlid is opmerkelijk: de Kamer heeft recent juist een motie aangenomen dat de verkenner op afstand moet staan van de dagelijkse politiek.