Clicky


Wilders: dat VVD afziet van kabinetsdeelname 'erg teleurstellend'

Wilders: dat VVD afziet van kabinetsdeelname 'erg teleurstellend'
24-11-2023 11:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt het "erg teleurstellend" dat de VVD niet wil deelnemen aan een nieuw kabinet. "Volgens mij is dat niet wat de VVD-kiezer wil", aldus Wilders.

Volgens de PVV-leider zit de VVD-achterban "te wachten op een centrumrechts kabinet". Dilan Yeşilgöz, leider van de liberalen, gaf vrijdagochtend aan niet met haar partij in een kabinet te willen omdat de VVD bij de verkiezingen van woensdag te veel zetels heeft verloren.

Wilders ziet als "lichtpuntje" dat Yeşilgöz wel aangeeft dat ze constructief wil gedogen. "Maar dan moet daar natuurlijk ook wel de mogelijkheid voor zijn", vervolgt de PVV-leider. Volgens hem moet de door PVV voorgedragen verkenner komende week duidelijk maken of het plan van de VVD "reëel" is, "of dat het alleen maar ketelmuziek is". De PVV droeg de eigen senator Gom van Strien vrijdag voor als verkenner.

Liever ziet Wilders een centrumrechts meerderheidskabinet waar zowel de PVV als de VVD in zitten, om problemen in Nederland "waaronder immigratie en asiel op te lossen". Hij denkt dat de achterban van de liberalen "niets snapt" van de keuze van de VVD om niet in een kabinet te stappen. Volgens hem denkt de VVD-kiezer: "We hebben misschien wat zetels verloren, maar je laat ons nu in de steek, want we gaan niet meebesturen."