Clicky


Omtzigt: 'bijzondere' opstelling VVD bemoeilijkt formatieproces

Omtzigt: 'bijzondere' opstelling VVD bemoeilijkt formatieproces
24-11-2023 12:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - NSC-leider Pieter Omtzigt noemt de weigering van de VVD om deel te nemen aan een kabinet "bijzonder". Hij is er ook niet over te spreken dat de VVD dit aan de pers meldde vlak voordat de beoogde fractievoorzitters met elkaar in gesprek gingen om een verkenner aan te wijzen. "Het is niet mijn stijl om dat op deze manier te doen", zegt Omtzigt. "Het bemoeilijkt in ieder geval het formatieproces", dat volgens hem toch al een ingewikkelde puzzel was.

VVD-leider Dilan Yeşilgöz kondigde vrijdagochtend vlak voor een overleg tussen de beoogde fractievoorzitters aan dat haar partij niet wil meeregeren. Mogelijk wil ze wel een "kabinet van winnaars" aan de macht helpen en ondersteunen. Nu wordt nog nadrukkelijker naar NSC gekeken als mogelijke regeringspartner van de PVV van Geert Wilders, die bij de verkiezingen een monsterzege boekte en met 37 zetels met afstand de grootste partij is.

Op de vraag of Omtzigt wil meeregeren, zegt de NSC-voorman dat hij heeft gezegd "sowieso verantwoordelijkheid" te willen nemen. "Op welke wijze, dat zullen wij met de verkenner bespreken", aldus de politicus.

Niet alleen vanwege het proces spreekt Omtzigt van een "bijzondere move" van Yeşilgöz' VVD. "Vooral omdat zij het kabinet hebben laten vallen op migratie, dan krijgt ze met de heer Wilders de kans om daarover te praten, en dan zegt ze eigenlijk al: dat gaan we niet doen."