Clicky


ING: huizenprijzen in de lift, eind volgend jaar 4 procent hoger

ING: huizenprijzen in de lift, eind volgend jaar 4 procent hoger
24-11-2023 14:17 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De prijzen van koopwoningen liggen aan het einde van 2024 gemiddeld 4 procent hoger dan nu. Die inschatting maakt ING. Daarmee komen de huizenprijzen volgens de bank weer op het niveau van de prijspiek die medio 2022 werd gemeten.

De huizenprijzen lieten de afgelopen maanden ook al een stijging zien. ING schrijft dat toe aan gestegen lonen en de aanhoudende krapte op de huizenmarkt. Volgens de bank is de betaalbaarheid van een woning door hogere lonen verbeterd, waardoor kopers bereid zijn meer te betalen dan voorheen. Ook leiden hogere brutolonen tot hogere hypotheken.

Maar tegelijkertijd is er relatief weinig aanbod, terwijl er veel vraag is. Zo werden er volgens ING de afgelopen kwartalen weinig woningen te koop gezet en loopt ook het aantal nieuw gebouwde woningen terug.

Deze ontwikkelingen leiden tot de verwachting van ING dat de huizenprijzen verder zullen stijgen. Zo denkt de bank dat de lonen verder stijgen en de krapte aanhoudt en mogelijk zelfs nog iets toeneemt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze week dat koopwoningen in oktober weer duurder zijn geworden in vergelijking met september. Het ging om een gemiddelde stijging van 0,7 procent. Ten opzichte van oktober 2022 lagen de huizenprijzen 2,3 procent lager.