Clicky


Honderden lichtjes bij manifestatie op de Dam voor solidariteit

Honderden lichtjes bij manifestatie op de Dam voor solidariteit
24-11-2023 17:55 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 19:30 uur] Enkele honderden mensen kwamen vrijdag aan het eind van de middag bijeen op de Dam in Amsterdam voor de 'Samenkomst voor Solidariteit'. De manifestatie was een reactie op de verkiezingsoverwinning van de PVV en stond in het teken van "tolerantie, bescherming van de rechtsstaat en gelijke rechten voor iedereen", zeggen de organisatoren.

Ze benadrukten dat het niet om een demonstratie ging en riepen mensen op alleen met "een lichtje of kaars, liefde en zoveel mogelijk anderen" naar de Dam te komen. Tientallen mensen staken kaarsen, waxinelichtjes, lampions en kerstlichtjes aan of schenen met het licht van hun mobiele telefoon.

Peter van den Bunder van De Kunstenbond noemt de bijeenkomst bijzonder. "Het is mooi dat je in deze vrije samenleving heel vreedzaam en liefdevol uiting kunt geven aan zorgen", zegt hij. "De grootste partij, die nu aan zet is bij de formatie, heeft nadrukkelijk het plan om cultuursubsidies af te schaffen. Dat vrijheden van kunstenaars wellicht worden ingeperkt, baart ons zorgen."

De organisaties die meededen waren onder meer Milieudefensie, PAX voor vrede, COC Nederland, Greenpeace, de Kunstenbond, Oxfam Novib en Vluchtelingenwerk Nederland. "Samen staan wij pal voor alle mensen in Nederland. Schouder aan schouder. Om te laten zien dat we racisme en haat niet tolereren. We horen bij elkaar", schreven de organisaties. "Onze rechtsstaat staat onder druk en die moeten we te allen tijde beschermen."