Clicky


Hamas draagt tweede groep gijzelaars over aan Rode Kruis

Hamas draagt tweede groep gijzelaars over aan Rode Kruis
26-11-2023 00:17 | Buitenland | auteur ANP

GAZA-STAD - Hamas heeft zaterdagavond een tweede groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis, zegt de organisatie in een verklaring. Volgens de verklaring gaat het om dertien Israëliërs en zeven buitenlanders. Het Israëlische leger en het Rode Kruis zeggen beiden dat zeventien gijzelaars zijn vrijgelaten. De groep is bij Rafah de grens met Egypte overgestoken.

Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde het bericht tegen The Times of Israel. Bij de grensovergang werden de vrijgelatenen opgewacht door een Israëlische delegatie, die hen naar Israël bracht.

Volgens het Qaterese ministerie van Buitenlandse Zaken, dat bemiddelt bij de gevangenenruil, gaat het bij de dertien vrijgelaten Israëlische gijzelaars om acht kinderen en vijf vrouwen. Onder hen zijn alleenstaande kinderen en gezinnen uit kibboets Beeri en een jonge vrouw van 21 die werd meegenomen van op een muziekfestival op 7 oktober.

Israël moet in ruil 39 Palestijnse gevangenen vrijlaten. Volgens een woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken is Israël daarmee begonnen.