Clicky


Rechtszaak in China begonnen over verdwenen MH370-vlucht

Rechtszaak in China begonnen over verdwenen MH370-vlucht
27-11-2023 09:16 | Buitenland | auteur ANP/AFP

BEIJING - In Beijing is een rechtszaak begonnen over de MH370-vlucht die bijna tien jaar geleden verdween. De families van tientallen Chinezen die aan boord zaten willen volgens staatsomroep CCTV compensatie van de vliegmaatschappij Malaysia Airlines, vliegtuigbouwer Boeing, motorfabrikant Rolls Royce en de verzekeraar Allianz.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar toen die onderweg was van Kuala Lumpur naar Beijing. Aan boord waren 239 mensen, voornamelijk uit China. Er is jarenlang gezocht naar het vliegtuig in een gebied van 120.000 vierkante kilometer op de Indische Oceaan. Slechts een paar brokstukken werden teruggevonden.

De families van meer dan veertig slachtoffers zijn naar de rechter gestapt. Ze eisen omgerekend miljoenen euro's aan compensatie. Nabestaanden zeggen tegen de pers dat ze blij zijn dat na bijna tien jaar eindelijk een eerste hoorzitting is. Ze hopen niet alleen op geld, maar ook meer te weten te komen over wat er met het toestel is gebeurd. De laatste jaren zijn er veel onderzoeken geweest naar het lot van het vliegtuig en er ontstonden ook complottheorieën, maar er is nooit met zekerheid opgehelderd wat er is gebeurd.

Het is niet duidelijk in hoeverre het Chinese hof de bevoegdheid heeft om te oordelen over het vliegtuig en de betrokken bedrijven, dat niet in het Chinese luchtruim was toen het verdween. Volgens CCTV hebben de families van 110 passagiers al schikkingen ter waarde van zo'n 350.000 euro getroffen met de aangeklaagde bedrijven.