Clicky


Vrijspraak van brandstichting in containerwoningen Amsterdam

Vrijspraak van brandstichting in containerwoningen Amsterdam
27-11-2023 10:55 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - Een 28-jarige man is vrijgesproken van brandstichting in containerwoningcomplex Riekerhaven in Amsterdam Nieuw-West op 13 november 2022. Volgens de rechtbank kan op basis van het dossier niet worden bewezen dat hij die brand  heeft gesticht.

In de ochtend van 13 november 2022 woedde in blok 6 van het containerwoningcomplex ‘Startblok Riekerhaven’ in Amsterdam Nieuw-West een allesverwoestende brand. Als gevolg daarvan was er levensgevaar voor de personen die in de omliggende woningen waren en zijn tientallen woningen onbewoonbaar verklaard.

Het is duidelijk dat de brand is begonnen in de woning van de 28-jarige man. Echter, de oorzaak van de brand is niet meer te achterhalen stelt de forensisch brandonderzoeker. De man ontkent dat hij brand heeft gesticht en er zijn geen getuigen die hebben verklaard over het ontstaan van de brand. De rechtbank concludeert dan ook op basis van het dossier en het onderzoek tijdens zitting dat niet kan worden bewezen dat de man opzettelijk brandbare stoffen, zoals een deken, bankstel, matras dan wel zijn kleding, in aanraking heeft gebracht met (open) vuur waardoor brand is ontstaan.  

Omdat hij is vrijgesproken van brandstichting kan hij ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de (im)materiële schade van de mede-blokbewoners.