Clicky


Boorwerkzaamheden voltooid in reddingsoperatie bouwvakkers India

Boorwerkzaamheden voltooid in reddingsoperatie bouwvakkers India
28-11-2023 10:23 | Buitenland | auteur ANP/RTR

UTTARKASHI - Reddingswerkers zijn klaar met de boorwerkzaamheden van de reddingsoperatie in de Indiase staat Uttarakhand. Daar zitten 41 bouwvakkers al zeventien dagen vast in een ingestorte verkeerstunnel. Volgens Indiase functionarissen kan het nog uren duren voordat alle mannen weer buiten zijn.

De mannen worden een voor een op brancards op wielen naar buiten gereden, via een buis met een diameter van 90 centimeter. Eerst moet nog het laatste gedeelte van de buis worden geplaatst en ook moet wat puin worden geruimd zodat reddingswerkers de bouwvakkers kunnen bereiken. De 41 arbeiders kregen de afgelopen tijd onder meer eten, drinken en medicijnen via een kleinere buis.

Indiase functionarissen hadden al de hoop uitgesproken de bouwvakkers dinsdag te bereiken. Zij hadden de families alvast gevraagd kleding en andere spullen gereed te houden voor als de bouwvakkers weer buiten zijn. De mannen gaan na het verlaten van de tunnel naar een ziekenhuis ongeveer 30 kilometer verderop.

Nieuwe snelweg

De verkeerstunnel in aanbouw stortte op 12 november deels in. De bouwvakkers bleven ongedeerd, maar kwamen vast te zitten in een ruimte van ruim 8 meter hoog en 2 kilometer lang. Reddingswerkers begonnen daarna al snel met het verwijderen van puin, maar die klus werd bemoeilijkt door onder meer problemen met de boormachines en vallend puin.

De tunnel moet 4,5 kilometer lang worden en deel uitmaken van een nieuwe snelweg die hindoeïstische pelgrimsoorden in de bergen met elkaar moet verbinden. Het gehele project kost omgerekend 1,4 miljard euro. Waardoor de tunnel instortte, is niet door de Indiase autoriteiten bekendgemaakt. De regio is gevoelig voor aardverschuivingen, aardbevingen en overstromingen.