Clicky


D66 lijkt tiende Kamerzetel te krijgen na laatste uitslagen

D66 lijkt tiende Kamerzetel te krijgen na laatste uitslagen
28-11-2023 18:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - D66 komt waarschijnlijk niet met negen, maar met tien mensen in de nieuwe Tweede Kamer. De partij lijkt de 150e en laatste Kamerzetel te krijgen in de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu de laatste uitslagen zijn doorgegeven.

De zetel winst voor D66 gaat ten koste van de SP. Die stond eerder op vijf zetels, maar moet waarschijnlijk genoegen nemen met vier Kamerleden.

Verder verandert er niets in de zetelverdeling. De PVV blijft de grootste partij met 37 zetels, gevolgd door GroenLinks-PvdA (25), VVD (24) en Nieuw Sociaal Contract (20). BBB staat op 7 zetels en CDA op 5. Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SGP en DENK krijgen elk waarschijnlijk 3 zetels. Volt telt straks waarschijnlijk twee leden van de Tweede Kamer en JA21 een. 50PLUS en BIJ1 verliezen hun Kamerzetel vermoedelijk.

Redelijke voorsprong

De eindstand is nog niet definitief, omdat in meerdere gemeenten nog hertellingen lopen, maar D66 heeft een redelijke voorsprong op de SP voor de laatste restzetel.

De Kiesraad stelt vrijdag de einduitslag van de verkiezingen vast, en daarmee de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer.