Clicky


Kremlin vindt inzet van Polen aan Fins-Russische grens bedreigend

Kremlin vindt inzet van Polen aan Fins-Russische grens bedreigend
29-11-2023 11:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - [update 13:50 uur] Als Polen militairen naar de grens tussen Finland en Rusland stuurt, vat Rusland dat op als een bedreiging. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zegt dat zo'n stap nergens voor nodig en ongepast is. Media meldden dat Polen van plan is om mensen te sturen.

De Fins-Russische grens is de voorbije weken in een aantal stappen gesloten omdat daar ineens grote aantallen vluchtelingen opdoken. Finland zegt dat Rusland dat expres doet, wat door Rusland wordt ontkend. Media meldden dat de Finnen Polen om hulp gevraagd hadden om de grens te beschermen, en dat Warschau nu van plan is om dat ook te gaan doen.

"Dit is een absoluut overbodige maatregel om de grens te beveiligen, aangezien daar geen dreiging is, er in werkelijkheid geen spanningen zijn", aldus Peskov. "Daarom zouden er spanningen kunnen ontstaan bij een toename van het aantal eenheden naar onze grens, omdat de Finnen duidelijk moeten weten dat dit een bedreiging voor ons vormt, zo'n toename van het aantal eenheden aan onze grenzen."

In Helsinki is in een reactie beklemtoond dat de presidenten van Finland en Polen die elkaar afgelopen week in Warschau ontmoetten, het helemaal niet hebben gehad over militaire samenwerking aan de Fins-Russische grens.