Clicky


Nog geen resultaat na vijfde onderhandelingsronde Railinfra cao

Nog geen resultaat na vijfde onderhandelingsronde Railinfra cao
29-11-2023 13:53 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Op 27 november zaten werkgevers en vakbonden voor de vijfde keer aan de onderhandelingstafel over de Railinfra cao. Dit was de laatste geplande onderhandelingsronde. "Ondanks dat we tot laat in de avond doorgegaan zijn, kunnen we nog geen resultaat presenteren", stelt FNV.

"De sfeer aan de onderhandelingstafel is nog steeds goed, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ondanks vele, vele schorsingen en uren overleg, hebben we nog steeds geen resultaat bereikt. We zijn afgelopen maandag laat in de avond naar huis gegaan met de afspraak dat werkgevers een week de tijd nemen om met hun directies te overleggen. Zij hebben extra bedenktijd nodig. Maandag 4 december gaan partijen weer aan tafel. We horen dan wat werkgevers uiteindelijk bereid zijn te bieden", vervolgt FNV.

De vakbonden hebben gedurende de onderhandelingen veel voorstellen laten vallen, omdat de werkgevers alle voorstellen doorberekenen en afhalen van de loonruimte. Het gevolg ervan is dat dit direct negatieve invloed heeft op de salarisverhoging. "De boodschap waarmee de meerderheid van onze leden ons op pad gestuurd heeft, is dat gezien de extreem hoge inflatie in de afgelopen periode loonsverhoging, dus koopkrachtherstel en waar mogelijk koopkrachtverbetering, prioriteit nummer 1 is."

Werkgevers zijn op zoek naar productiviteitsverhoging. "Die behoefte begrijpen we. Echter de gedachterichting die werkgevers met ons gedeeld hebben, is bij vakbonden niet goed gevallen. Onze inschatting is dat die tot veel onrust en waarschijnlijk weerstand onder onze leden zal leiden. Deze voorstellen zijn nu van tafel.  Maar het feit blijft dat werkgevers constant op zoek zijn naar nog meer flexibiliteit bij hun medewerkers en dat de medewerkers juist meer zeggenschap over hun vrije tijd momenten willen. En zo kom je snel recht tegenover elkaar te staan over dit onderwerp."

Vakbonden en werkgevers hebben afgesproken om op dit moment de inhoudelijke stand van zaken van de onderhandelingen niet te delen met hun achterbannen. Dit om werkgevers de tijd te geven om zonder extra druk en beïnvloeding vanuit onze achterban de week bedenktijd te benutten.