Clicky


Huishoudens gaan per maand 7 euro meer betalen voor energietransport

Huishoudens gaan per maand 7 euro meer betalen voor energietransport
30-11-2023 17:14 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Huishoudens gaan volgend jaar circa 7 euro per maand meer betalen voor het transporteren van energie naar hun huis. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in hun definitieve vaststelling van de tarieven voor netbeheerders voor 2024. De prijsstijging komt door grote investeringen die netbeheerders moeten doen om de netten gereed te maken voor de energietransitie en door hoge energieprijzen.

De transportkosten die bedrijven en huishoudens betalen voor het gebruik van regionale elektriciteits- en gasnetten zullen in 2024 ten opzichte van dit jaar met 1 miljard euro oplopen tot 7 miljard euro. Bij landelijke netbeheerder TenneT nemen de totale transportkosten toe van 1,3 miljard euro naar 2,6 miljard euro, schrijft de ACM. De marktwaakhond kondigde eerder dit jaar al aan dat de tarieven zouden gaan stijgen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat consumenten niet mogen opdraaien voor de investeringen in de uitbreiding en aanpassing van de netten voor de energietransitie. "Dit moet op een andere manier worden betaald, bijvoorbeeld via de algemene middelen van de overheid. Zo blijft de energierekening beter betaalbaar", zegt de vereniging. Volgens de VEH zijn de stijgende netbeheerkosten een van de redenen dat mensen moeite hebben om de energierekening te betalen.