Clicky


Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op
04-12-2023 12:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

Het Amerikaanse Congres ligt dwars bij het goedkeuren van meer geld voor Kyiv, omdat steeds meer Republikeinen tegen de onvoorwaardelijke steun aan de Oekraïners zijn. Ook de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil niet zomaar een nieuw pakket goedkeuren.

De Verenigde Staten zijn veruit de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne en leverancier van wapens. "Het afsnijden van de stroom Amerikaanse wapens en uitrusting zal Oekraïne op het slagveld onder druk zetten", aldus Young. "We hebben geen geld meer, en bijna geen tijd."

Het Huis ligt sowieso overhoop over de begroting. Tot tweemaal kon een overheidssluiting nipt worden voorkomen door een tijdelijke deal te sluiten, maar daarbij werd geen overeenstemming bereikt over Oekraïne. De parlementariërs hebben nu tot half januari om met een nieuw akkoord te komen, maar volgens het Witte Huis is dat te laat voor Oekraïne. "Dit is geen probleem van volgend jaar. Het moment is nu om een democratisch Oekraïne te helpen om tegen Russische agressie te vechten."