Clicky


Britse oud-premier Johnson biedt excuses aan in corona-onderzoek

Britse oud-premier Johnson biedt excuses aan in corona-onderzoek
06-12-2023 12:34 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse oud-premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van overleden coronapatiënten. Dit deed hij woensdag aan het begin van zijn verhoor door een parlementaire commissie die onderzoek doet naar het regeringsbeleid tijdens de coronapandemie.

Johnson, die ook donderdag vragen zal beantwoorden, zei "diepe spijt te hebben voor de pijn, het verlies en het lijden van de slachtoffers en hun families". In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 230.000 mensen overleden na besmettingen met het coronavirus. Ook raakten er miljoenen mensen geïnfecteerd.

De voormalige politicus arriveerde woensdag drie uur te vroeg bij de locatie in Londen waar de verhoren plaatsvinden. Pas later in de ochtend arriveerden er demonstranten. Onder de betogers zijn nabestaanden van overleden coronapatiënten.

Verward door de wetenschap

De commissie kreeg eerder onder meer te horen dat Johnsons regering incompetent was en dat de toenmalige premier geen lockdown wilde en verward was door de wetenschap. Zo zou Johnson hebben gevraagd of het coronavirus gedood kon worden door met een föhn in de neus te blazen.

Johnson was tussen 2019 en 2022 premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij stapte na een reeks schandalen noodgedwongen op, waaronder over feestjes van overheidspersoneel tijdens de lockdowns, nadat steeds meer regeringsfunctionarissen vertrokken uit onvrede over Johnson. De oud-premier bleef tot afgelopen zomer lid van het Britse Lagerhuis.