Clicky


PowNed-baas belde Yeşilgöz om hulp voor belaagde ploeg Ameland

PowNed-baas belde Yeşilgöz om hulp voor belaagde ploeg Ameland [+video]
06-12-2023 15:02 | Binnenland | auteur ANP

AMELAND - PowNed-voorzitter Dominique Weesie heeft dinsdagavond demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz om hulp gevraagd toen zijn journalisten op Ameland werden belaagd en de politie volgens Weesie niet hielp. Dat meldde Weesie woensdag aan het ANP.

De ploeg van PowNed werd belaagd door "twintig tot dertig" eilanders die de journalisten volgens de omroep achtervolgden en uiteindelijk klemreden en ramden. Volgens PowNed reageerde de politie op het eiland niet of nauwelijks toen de journalisten om hulp vroegen. Volgens Weesie werd er pas actie ondernomen nadat hij had gebeld met demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz.

"Ons team werd klemgereden door een twintigtal hooligans met zwarte capuchons", vertelt Weesie. "Het ging al fout zodra we van de boot afkwamen, ons team had nog geen beeld gedraaid." Toen de journalisten met de gehavende auto bij de politie aankwamen, zeiden agenten volgens Weesie "dat ze vast een boom hadden geschampt. Ze konden onze veiligheid niet garanderen en raadden ons aan het eiland te verlaten."

Daarna belden de journalisten volgens PowNed zowel alarmnummer 112 als de politie Noord-Nederland. Toen deze telefoontjes ook niet tot actie leidden, belde Weesie de minister van wie hij het persoonlijke nummer had. "Het voelde heel fout om dat te doen, maar ik zag geen enkele oplossing meer om de veiligheid van mijn mensen te kunnen garanderen", aldus Weesie. Na het gesprek met Yeşilgöz duurde het volgens Weesie tien tot vijftien minuten totdat de agenten wel hulp boden. De journalisten van PowNed hadden zich volgens Weesie op dat moment verschanst in een vakantiehuisje.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat woensdag weten dat er "dinsdagavond contact is geweest tussen het ministerie en de politie Noord-Nederland". De woordvoerder kan niet zeggen waarom dit contact tot stand kwam en wat het onderwerp van het gesprek was.

PowNed laat weten aangifte te gaan doen tegen de politie wegens nalatigheid. Het is een extra aangifte naast de aangifte van de aanval op de journalisten van PowNed op dinsdagavond op het eiland.