Clicky


Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet
06-12-2023 20:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

Biden noemde het "verbijsterend" dat de VS op een punt zijn gekomen "waar Republikeinen in het Congres bereid zijn Poetin het grootste geschenk te geven waar hij op kan hopen". Hij doelde daarmee op het niet goedkeuren van nieuwe steun voor het land in oorlog.

Met dat vooruitzicht hoopt de president Republikeinen te overtuigen om snel groen licht te geven voor nieuwe militaire steun voor Oekraïne. Het geld dat de VS daarvoor eerder hebben gereserveerd is zo goed als op en Republikeinen houden een nieuw miljardenpakket voorlopig tegen in het Congres.

175 miljoen dollar

Biden wil dat het Congres nog voor de vakantieperiode eind deze maand werk maakt van een nieuw steunpakket. In afwachting daarvan kondigde hij een beperkte 175 miljoen dollar nieuwe steun aan.

Biden gaf aan dat hij bereid was om met de Republikeinen compromissen te sluiten over andere kwesties in ruil voor steun aan Oekraïne. Hij noemde onder meer de bewaking aan de grens met Mexico, die Republikeinen willen opvoeren.