Clicky


Op1-redactie schrijft boze brief aan NPO-baas Frederieke Leeflang

Op1-redactie schrijft boze brief aan NPO-baas Frederieke Leeflang
07-12-2023 23:47 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - De redactie van de talkshow Op1 heeft een boze brief opgesteld die bedoeld is voor NPO-voorzitter Frederieke Leeflang. Dat bevestigt Omroep MAX-baas Jan Slagter donderdag tegenover het ANP na berichtgeving hierover van het AD. Omroep MAX is samen met omroepen EO en WNL verantwoordelijk voor de uitzendingen van Op1. De medewerkers zijn boos dat zij het nieuws rondom het stoppen van de talkshow moesten vernemen via het AD, dat hier woensdag een artikel over publiceerde.

De krant meldt dat de conceptbrief rondgaat op de redactie en dat medewerkers de brief kunnen ondertekenen. Hierin staat dat de medewerkers zich "geschoffeerd" voelen en "woedend" zijn "over deze gang van zaken". "Naast ontzetting, zowel bij de aanwezige redacteuren, eindredacteuren en presentatoren, werd ook een ánder oud sentiment weer hardhandig wakker geschud."

Dit was, zo zou in de brief te lezen zijn, "niet de eerste keer dat de makers van dit programma zich op dergelijke onheuse, ongeïnformeerde manier behandeld hadden gevoeld". Er is "voor de zoveelste keer niet netjes" met hen gecommuniceerd. "Een publieke omroep die grote woorden spreekt over de omgang met medewerkers en veiligheid op de werkvloer als belangrijke focus zegt te hebben, past deze behandeling van personeel niet."

Betreurenswaardig

Het AD meldt dat de redactie in gesprek wil met Leeflang over het blijven maken van een programma. Dat liet Slagter eerder op de dag ook al weten. "Wellicht is er ruimte om, in afgeslankte vorm, door te gaan." Hij noemde het "betreurenswaardig dat de redactie en presentatoren van Op1 via de krant moesten vernemen dat het programma moet stoppen".

Ook de NPO heeft donderdag laten weten de wijze waarop het nieuws naar buiten is gekomen te betreuren. "Gistermiddag zijn helaas via de media veranderingen in de huidige programmering uitgelekt voordat de betrokken medewerkers van de verschillende redacties konden worden geïnformeerd", staat in een persbericht. "Daardoor is het zorgvuldige proces dat wij samen met de omroepen voeren verstoord en dat betreuren wij zeer."

In de Op1-uitzending van donderdagavond laten ook presentatoren Fidan Ekiz en Sven Kockelmann weten niet blij te zijn met de gang van zaken. Zo gaf Ekiz aan dat ze de aanpak van de NPO "onprofessioneel" vindt. "Ik vind het onzorgvuldig en ik vind het eigenlijk ook heel zorgelijk, omdat we ook begrijpen dat er deels een politiek besluit aan vooraf is gegaan. En ik heb daar vragen over."