Clicky


Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk
07-12-2023 23:59 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

Via de RVU kunnen mensen die langdurig zwaar werk doen eerder met pensioen. Met de regeling hebben mensen recht op een uitkering om de periode tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen. De regeling is op dit moment nog tijdelijk, voor werknemers die zijn geboren tussen 1955 en 1961. De groep mag tot drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd stoppen met werken om gebruik te maken van de RVU.

De vakbonden hebben gepleit voor een structurele regeling. "We zien dat individuele werkgevers het met ons eens zijn", zegt Piet Rietman, portefeuillehouder pensioenen namens FNV. "Ook zij zijn van mening dat er een regeling moet komen voor zwaar werk, een regeling die doorloopt na 2025 en ruimer is dan de huidige regeling. VNO-NCW ziet dat anders." Rietman noemt het "bijzonder pijnlijk" dat de partijen er onderling niet zijn uitgekomen.

Vakbonden 'uitonderhandeld'

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO melden in een verklaring de stap van de bonden te betreuren. Volgens de organisaties is er op bestuursniveau slechts twee keer kort gesproken. "Werkgevers willen dat er voor mensen met langdurig zwaar werk mogelijkheden blijven om vervroegd met pensioen te gaan, ook na afloop van de huidige RVU-regeling", stellen zij. "Ze hebben hier voorstellen voor op tafel gelegd en ze staan open om het overleg opnieuw op te pakken."

Maar volgens Rietman zijn de vakbonden 'uitonderhandeld'. Er ligt vanuit de FNV, CNV en VCP nog een laatste voorstel: de regeling moet structureel worden en het bedrag dat mensen meekrijgen als ze gebruikmaken van de RVU moet worden verhoogd. "Als de werkgevers daarmee instemmen, zijn we bereid om weer te praten", besluit Rietman.