Clicky


Politie heeft geen verdachten op oog in 'sunneklaaszaak' PowNed

Politie heeft geen verdachten op oog in 'sunneklaaszaak' PowNed
08-12-2023 11:33 | Binnenland | auteur ANP

NES - De politie Noord-Nederland heeft nog geen verdachten op het oog in het onderzoek naar het incident dat dinsdagavond plaatsvond op Ameland. "We hebben nog geen verdachten op het oog en er zijn nog geen aanhoudingen verricht", laat een woordvoerder vrijdagochtend weten. De eenheid hoopt begin volgende week meer te kunnen zeggen over het onderzoek.

Journalisten van omroep PowNed waren op het eiland om verslag te doen van Sunneklaas, een lokale versie van Sinterklaas waarbij buitenstaanders in principe niet welkom zijn. De journalisten werden tijdens hun werk aangevallen door een groep mensen van het eiland.

Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Het is niet duidelijk wat voor aangifte de eilanders hebben gedaan. Het onderzoek wordt verricht door de recherche. Dit omdat het volgens de politie een "heftig incident" is geweest dat "zorgvuldig en op de juiste manier" onderzocht moet worden.

Volgens PowNed wilde de politie in eerste instantie niet helpen toen de journalisten werden belaagd door de eilanders. Voorzitter Dominique Weesie belde demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz om hulp.

Yeşilgöz heeft vrijdag gereageerd op het incident. "De basis is: je blijft met je poten van de pers af, de pers heeft de vrijheid om overal verslag te doen", stelde Yeşilgöz. "En vervolgens is het aan ons - de politiek, de politie, het Openbaar Ministerie - om te zorgen dat ernaar wordt gehandeld als dat niet zo is." Inhoudelijk wilde ze niet reageren op de zaak. De politie Noord-Nederland doet momenteel onderzoek.