Clicky


Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël
10-12-2023 19:02 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TEHERAN/BRUSSEL - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

De 33-jarige Floderus die Iran meerdere malen heeft bezocht, werd in april 2022 in Iran opgepakt op verdenking van spionage. Volgens de aanklagers heeft Floderus zich schuldig gemaakt aan "uitgebreide inlichtingenuitwisselingen met het zionistische regime" om Iran schade toe te brengen.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom heeft zaterdag bevestigd dat er in Iran een proces tegen Floderus is begonnen.

De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, heeft zondag opnieuw opgeroepen tot de vrijlating van de Zweed. Die zou zijn opgepakt om als ruilmiddel te dienen. Iran wil bijvoorbeeld de vrijlating van een man die in Zweden tot levenslang is veroordeeld wegens politieke moorden in Iran.