Clicky


Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan
11-12-2023 12:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

EU-buitenlandchef Josep Borrell hoopt "dat de Europese eenheid niet breekt", zei hij bij aankomst voor overleg met de buitenlandministers van de EU-landen in Brussel. De kwestie is volgens hem "zeker" een van de belangrijkste vraagstukken voor demissionair minister Hanke Bruins Slot en haar 26 collega's. "Dit is niet het moment om onze steun aan Oekraïne af te zwakken. Juist het omgekeerde, dit is het moment om die te vergroten."

De Hongaarse premier Viktor Orbán dreigt Oekraïne met zijn veto dwars te zitten om gedaan te krijgen dat de EU miljarden euro's aan bevroren subsidies uitkeert, denken EU-diplomaten. Zulke koehandel is eigenlijk niet in de haak, zegt de Finse buitenlandminister Elina Valtonen. "Maar natuurlijk, in deze toestand moeten we alle mogelijke kanalen aanspreken die kunnen helpen een oplossing te vinden." Ze noemt de opstelling van Boedapest "heel, heel betreurenswaardig".

De ambassadeurs van de 27 lidstaten vergaderden zondag urenlang vruchteloos over onder meer nieuwe financiële hulp aan Oekraïne en het openen van toetredingsonderhandelingen met het land. Als de leiders er donderdag ook niet uitkomen, heeft dat "verwoestende gevolgen" voor Oekraïne, vreest de Oekraïense minister Dmytro Koeleba. De bondgenoten van Kyiv maken een steeds wankelmoediger indruk, erkennen diplomaten in Brussel, en dat doet het moreel in het Kremlin zichtbaar goed. Koeleba is maandag ook even bij het overleg van de EU-ministers in Brussel.