Clicky


Kyiv: één grensovergang met Polen open voor vrachtwagens

Kyiv: één grensovergang met Polen open voor vrachtwagens
11-12-2023 14:41 | Buitenland | auteur ANP

KYIV - Poolse vrachtwagenchauffeurs die de grens met Oekraïne blokkeren, zijn volgens Kyiv gestopt met de blokkade bij één van de grensovergangen tussen de twee landen. De eerste vrachtwagens zouden de grens weer over rijden.

Volgens Oekraïense autoriteiten zijn inmiddels vijftien vrachtwagens Oekraïne binnengereden en stonden er eerder 25 vrachtwagens klaar om naar Polen over te steken bij de grensovergang bij Yahodyn-Dorohusk.

Volgens een Poolse belangengroep is er nog geen sprake van een overeenkomst om die grensovergang weer te openen. Door de blokkade langs de rest van de Pools-Oekraïense grens zouden nog zo'n 3500 vrachtwagens vaststaan aan de Poolse kant, zeggen Oekraïense autoriteiten.

Vorige maand begonnen Poolse chauffeuers met de blokkade uit protest tegen EU-regels die Oekraïense vervoerders een oneerlijk voordeel zouden geven. Oekraïense chauffeurs mogen zonder vergunning de Europese Unie binnenrijden, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat voor Poolse chauffeurs, zeggen de demonstranten.