Clicky


Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend
11-12-2023 17:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DUBAI - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe conceptversie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

De Spaanse vicepremier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai noemt de tekst op sommige onderdelen zelfs "onacceptabel". Zij vindt dat deze klimaattop een keerpunt moet zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Ze zegt nog veel dingen te missen in dit concept, dat de voorzitter van de top Sultan Al-Jaber deelde.

Hoekstra zegt dat hij ook goede elementen in de tekst ziet. Maar verder noemt hij het een onvoldoende. Hoekstra en Ribera hebben niet laten weten of ze bereid zijn om weg te lopen bij de onderhandelingen als deze versie op tafel blijft liggen op de klimaattop. De Ierse milieuminister Eamon Ryan zei volgens de Ierse omroep RTE wel dat de Europese Unie wegloopt van de onderhandelingen als deze versie niet verandert. Frankrijk en Duitsland zeggen ook teleurgesteld te zijn.

Een woordvoerder van de Verenigde Staten laat weten dat het land wil dat de tekst aangescherpt wordt. "We waarderen de moeite", begint een verklaring, maar uiteindelijk wil het land duidelijkere taal op het gebied van fossiele brandstoffen. Ook zouden "onnauwkeurigheden" in het financiële deel van de tekst staan, die verholpen moeten worden, schrijft de Verenigde Staten. Het is onduidelijk wat hier precies mee bedoeld wordt.

Klimaatorganisatie E3G vindt het zorgwekkend dat op het gebied van financiering "doelstellingen zijn afgezwakt". Ook lag eerder de mogelijkheid op tafel dat rijkere landen hun geld aan armere landen zouden verdubbelen, zodat zij zich daarmee konden voorbereiden op klimaatverandering. Dat is nu ook uit de tekst.