Clicky


Krimp Nederlandse export houdt aan

Krimp Nederlandse export houdt aan
12-12-2023 10:46 | Exportcijfers | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse goederenexport is in oktober met 7,5 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vooral minder voedings- en genotmiddelen, aardolieproducten en aardgas uitgevoerd dan een jaar eerder. In september kromp de export met ruim 4 procent.

De afname in oktober is de sterkste krimp sinds mei 2020, toen de export door de coronapandemie met ruim 12 procent kelderde. Ook de goederenimport was lager dan een jaar terug. Daar ging het in oktober om een daling van 8,7 procent.

Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens die zogeheten exportradar zijn de omstandigheden voor de export in december minder ongunstig dan in oktober. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie groter was. Ook was de jaar-op-jaarontwikkeling van de wisselkoersen ongunstiger. Daarnaast is het oordeel van de Nederlandse industriële ondernemers over de buitenlandse orders negatiever.