Clicky


Finland heropent deze week twee grensovergangen met Rusland

Finland heropent deze week twee grensovergangen met Rusland
12-12-2023 14:58 | Buitenland | auteur ANP/RTR

HELSINKI - Finland heropent twee grensovergangen met Rusland, maar zal die volgens minister-president Petteri Orpo meteen weer sluiten als dat noodzakelijk is. De grens tussen de twee landen ging twee weken geleden volledig dicht omdat de Russen daar volgens Finland expres groepen migranten naartoe stuurden.

Finland zegt dat later deze week een overgang in het zuiden opengaat, en een in het oosten. Doel is om te kijken of zich daar nog steeds meer asielzoekers melden. "Zonder de beperkingen op te heffen, kunnen we niet verifiëren of er verbetering plaatsvindt", aldus Orpo. In totaal zijn er acht grensovergangen.

De ruzie over de grens leidde tot oplopende spanningen tussen de twee landen. Finland betichtte Rusland ervan dat er expres asielzoekers naar de grensovergangen gestuurd werden, wat door Finland werd gezien als een "hybride aanval". Nadat de grens afgesloten werd, zei ook Rusland de ontstane situatie bedreigend te vinden, omdat Finland extra bewaking naar de grens stuurde. Het Kremlin omschreef dat als een "toegenomen concentratie van militaire eenheden".